مرغ عشق، پرنده ای کوچک و رنگارنگ که با صدای دلنشین و شخصیت دوست داشتنی قلب ها را تسخیر می کند. این پرنده زیبا و پرانرژی که اصالتاً از استرالیا می آید، به دلیل ظاهر جذاب و رفتارهای اجتماعی، پس از سگ و گربه، یکی از محبوب ترین حیوانات خانگی در سراسر جهان است. نگهداری از مرغ عشق نه تنها به خانه شما رنگ و زندگی می بخشد، بلکه تجربه ای منحصر به فرد از همراهی با یک پرنده بازیگوش را به شما هدیه می دهد. در این مقاله، با دنیای شگفت انگیز مرغ عشق آشنا می شویم و به بررسی نکات کلیدی برای مراقبت، تغذیه و تربیت این پرنده دوست داشتنی می پردازیم.
مرغ عشق، محبوب ترین پرنده زینتی
مرغ عشق، یکی از پرندگان زینتی محبوب است که بسیاری از افراد آن ها را در خانه خود نگه می دارند. نگهداری و مراقبت از این پرنده بسیار کم هزینه است که همین موضوع سبب شده تا به عنوان پرنده پر طرفدار شناخته شود. مرغ عشق پرنده باهوشی است و نکته جالب در مورد آن ها این است که پس از مدتی می توانند حرف های صاحب خود را یاد گرفته و تکرار کنند. در صورتی که برای مرغ عشقتان صبر و حوصله به خرج دهید، می توانند تا 600 کلمه را یاد بگیرند و تکرار کنند.
برای نگهداری از مرغ عشق علاوه بر تجهیزات لازم، باید بتوانید رفتار خوبی با آن ها داشته باشید. همانطور که از نام این پرنده مشخص است، برای ما انسان ها نماد عشق و دوست داشتن است و با ورود آن ها به منزلتان، شور و نشاط نیز به خانه سرازیر می شود.
مطالعه بیشتر: غذای مست کننده طوطی ملنگو
ویژگی های ظاهری مرغ عشق
اگر یک مرغ عشق را دیده باشید، بدون شک جثه کوچک و ریز آن نظر شما را به خود جلب می کند. ای پرندگان معمولا بین 18 تا 24 سانتی متر طول دارند و وزن آن ها بین 30 تا 40 گرم متغیر است. این پرندگان دارای رنگ های متنوع و جذاب هستند که رایج ترین آن ها سبز، آبی، زرد و سفید است که وسیله زیبایی ظاهریشان، خود را در دل دیگران جای می دهند. همچنین وجود برخی خطوط زیبا زیر گلوی آن ها، زیبای دو چندانی را به آن ها اعطا می کند. گاهی ترکیب چندین رنگ در یک مرغ عشق می تواند زیبای وصف ناپذیری را برایشان به ارمغان بیاورد.
بال های مرغ عشق معمولا کوتاه و گرد هستند که همین موضوع به آن ها اجازه می دهد تا با دقت و سرعت بیشتری پرواز کنند. معمولا اندازه بال این پرندگان بین 15 تا 20 سانتی متر است. همچنین وجود پرهای نرم در رنگ های متنوع روی بدن آن ها، مرغ عشق را به پرنده لطیف و زیبا تبدیل کرده است.
مرغ عشق ها چشم بزرگ، گرد و تیره ای دارند که در دو طرف صورت آن ها قرار دارد و درست در میان این دو چشم، نوک آن ها نمایان است که کوچک و خمیده می باشد که برای خوردن دانه های کوچک تعبیه شده اند.
پاهای این پرنده کوتاه و نزدیک بدن آن ها است که این موضوع سبب می شود تا روی میله های قفس به راحتی بنشینند. وجود 4 انگشت در هرپای این پرنده به آن ها اجازه می دهد تا به راحتی اشیا را با خود حمل کنند؛ زیرا دو انگشت رو به عقب و دو انگشت دیگر رو به جلو است.
مطالعه بیشتر: آموزش ساخت دستگاه جوجه کشی
طول عمر مرغ عشق چقدر است؟
مانند هر جاندار دیگری، طول عمر مرغ عشق نیز به نحوه نگهداری و کیفیت زندگیشان بستگی دارد. اگر بتوانید شرایط لازم را برای آن ها فراهم کنید، می توانند به راحتی بین 10 تا 15 سال در کنار شما به زندگی خود ادامه دهند اما در صورتی که زمان زیادی در قفس بمانند و جیره غذایی آن ها تنها محدود به دانه باشد، نهایتا 5 سال می توانند کنار شما باشند. به یاد داشته باشید که نحوه نگهداری، نکات بهداشتی و رژیم غذایی می توانند از جمله نکات مهم در طول عمر مرغ عشق باشد.
یکی از آمارهای ناراحت کننده در مورد مرغ عشق این است که متاسفانه طول عمر مفید آن ها حتی زیر 5 سال است و دلیل آن هم عدم شناخت و دانش کافی صاحبان از روش های نگهداری صحیح از آن ها می باشد. همچنین عدم انجام معاینات توسط دامپزشک می تواند سبب مرگ زود هنگام این پرنده شود؛ بنابراین سعی کنید مراجعه به دامپزشک را در برنامه های خود قرار دهید.
انواع مرغ عشق
زیستگاه مرغ عشق استرالیا است و زمانی که شناخته شد، تنها یک نوع از آن وجود داشت اما با گذشت زمان نژادهای مختلفی از این پرنده زیبا به رسمیت شناخته شد که از انواع معروف مرغ عشق می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مرغ عشق استاندارد (ساده)
- مرغ عشق انگلیسی
- مرغ عشق آلپینو
- مرغ عشق لوتینو
- مرغ عشق اوپالین
- مرغ عشق رنگین کمان
- مرغ عشق چشم قرمز
- مرغ عشق سیاه
- مرغ عشق فرفری
- مرغ عشق بنفش
- مرغ عشق خالدار
- مرغ عشق زرد صورت (صورت طلایی)
- مرغ عشق بال خاکستری
نگهداری از مرغ عشق در منزل
نگهداری از مرغ عشق، این پرنده زیبا و دوست داشتنی، یکی از کارهایی است که می توانید به کمک آن شادی و نشاط را به خانه خود بیاورید. پیش از هر کاری، ابتدا سعی کنید شرایط را مهیا کرده و تجهیزات لازم را تهیه کنید تا مرغ عشق شما بتواند زندگی خوبی را در کنار شما داشته باشد. در ادامه مهم ترین تجهیزاتی که مرغ عشق به آن نیاز دارد را ذکر می کنیم.
قفس مرغ عشق
پیش از خرید هر چیزی ابتدا قفس مرغ عشق خود را تهیه کنید. سعی کنید قفسی که برای مرغ عشق خود میخرید بزرگ باشد تا بتواند با خیال راحت در آن بازی کند. تهیه قفس بزرگ که مرغ عشق فضای کافی برای فعالیت و بازی کردن بسیار حائز اهمیت است؛ چراکه مرغ عشق ها تایم بسیار زیادی را در طی روز داخل قفس هستند. قفسی که تهیه می کنید باید قابلیت شستشو داشته باشد تا مشکلی در جهت رعایت بهداشت ایجاد نکند.
لازم به ذکر است که مرغ عشق ها به جایی که آن ها را قرار دهید عادت می کنند و تغییر مکان برای آن ها سبب بروز استرس و اضطراب می شود؛ از این رو سعی کنید که قفس آن ها را تا حد امکان جا به جا نکنید.
مطالعه بیشتر: عوامل استرس زا برای پرندگان زینتی
تغذیه مرغ عشق
جیره غذایی مرغ عشق باید مغذی باشد؛ چراکه این پرنده نیز مانند تمامی جانداران نیاز به غذاهای مفید دارند تا بتوانند رشد کافی خود را داشته باشند. بسیاری از افراد باقی مانده غذای خود را به همراه نان و آب در اختیار مرغ عشق می گذارند که در این صورت نباید انتظار داشت که مرغ عشق عمر مفید خود را داشته باشد.
عدم توجه به تغذیه صحیح و اصولی مرغ عشق سبب بروز بسیاری از مشکلات و بیماری ها می شود. از جمله بهترین غذا و مواد خوراکی که می توانید در اختیار مرغ عشق خود قرار دهید شامل:
- میوه هایی که مرغ عشق دوست دارد شامل انجیر و توت فرنگی
- سبزیجات تازه مانند سیب زمینی، کلم بروکلی، کاهو، هویج و اسفناج
- انواع دانه ها، غلات و بقولات که مناسب مرغ عشق است
بیماری های رایج مرغ عشق
شناسایی و داشن آشنایی با بیماری های رایج در مرغ عشق می تواند جان پرنده شما را نجات دهد. شما به عنوان شخصی که مسئولیت نگهداری از مرغ عشق ها را دارا هستید باید از علائم مختلف بیماری ها آگاهی داشته باشید. از جمله بیماری های رایج در بین مرغ عشق ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
سرما خوردگی در مرغ عشق
مرغ عشق پرنده حساسی است و درست مانند انسان سرما خوردگی را تجربه می کند. از جمله مواردی که سبب بروز سرما خوردگی در مرغ عشق می شود شامل تغییرات دما، جریان هوای سرد یا انتقال از طریق پرنده بیمار است. از علائم بیماری سرما خوردگی می توان به ترشحات بینی، چشمان آبکی، کم اشتهایی، تنفس دشوار و کاهش وزن اشاره نمود.
برای درمان و مراقبت از مرغ عشق خود می توانید با انجام برخی اقدامات، سلامتی را به پرنده خود بازگردانید. از جمله این راه ها شامل گرم نگه داشتن قفس، افزایش رطوبت، تغذیه مناسب، ویتامین ها و مکمل، کاهش استرس و مراجعه به دامپزشکی اشاره نمود.
عفونت یا زخم در مرغ عشق
زمانی که پرنده دچار عفونت شده باشد، در اولین قدم این است که قفس آن را از دیگر پرنده ها جدا کنید. در مرحله بعدی سعی کنید آن را نزد دامپزشک ببرید. زمانی که مرغ عشق شما دچار عفونت شده باشد، از درمان سر خود بپرهیزید چراکه این کار می توان جان پرنده شما را به خطر بیاندازد.
اسهال مرغ عشق
یکی از مشکلات رایجی که بین مرغ عشق ها و به طور کلی پرندگان مشاهده می شود، اسهال است. اسهال بیماری نیست اما می تواند نشان دهنده وجود مشکل در بدن پرنده شما باشد. به طور قطع اسهال می تواند از نشانه های سرماخوردگی و مصرف غذای فاسد باشد. در این میان زمانی که پرنده شما دچار اسهال شد، از دادن هرگونه میوه و سبزیجات به او خودداری کنید و محل زندگی او را گرم و مرطوب نگه دارید.
یبوست در مرغ عشق
یبوست یکی دیگر مشکلات رایج است که از هضم نشدن یا هضم نادرست نشات می گیرد و همراه با حالت تهوع و استفراغ است. سعی کنید در این زمان فیبر را در رژیم غذایی مرغ عشق خود قرار دهید که در انواع سبزیجات و میوه ها وجود دارد. همچنین اگر می خواهید در کمترین زمان ممکن مشکل مرغ عشق خود را برطرف نمایید، 1 الی 2 قطره با قطره چکان داخل دهان پرنده بچکانید.
جمع بندی
مرغ عشق از جمله پرندگان زیبا و دوست داشتنی است که طرفداران بسیار زیادی در سراسر جهان دارد. ما در این مقاله سعی کردیم به طور کلی درباره مرغ عشق، نگهداری، خصوصیات و بیماری های رایج این پرنده صحبت کنیم. این پرنده بازیگوش می تواند سبب نشاط، شور و هیجان در زندگیتان شوند اما پیش از هر چیزی سعی کنید نگهداری از آن ها را یاد بگیرید تا بتوانند در کنار شما زندگی خوبی را سپری کنند.