زندگی شهری امروز باعث شده که انسان از طبیعت فاصله گرفته و غرق در آهن و سیمان شود؛ اما انسان همچنان دلتنگ و شیفته طبیعت است که در آن ریشه دارد. یکی از راه های رفع دلتنگی و حفظ آرامش و سلامت روحی در این زندگی پرتنش شهری داشتن گوشه ای از طبیعت در خانه خود است. این هدف با داشتن حیوانات یا گیاهان خانگی قابل تحقق است که آکواریوم ها با توجه به محیط آبی و داشتن گیاهان آبزی در کنار جانوران آبزی، به نظر می رسد پتانسیل بالایی در دادن آرامش و لذت طبیعت به انسان دارند.
البته باید در انتخاب و خرید آکواریوم و ساکنان آن دقت لازم را داشت تا با نیازها و امکانات افراد و شرایط محیط نگهداری آن هماهنگی لازمه را داشته و بتوانند حداکثر لذت را به صاحب خود بدهند. همچنین، ترکیب آبزیان و گیاهان آبزی (اکوسیستم ایجاد شده) در محیط آکواریوم نیز الزامات خاص خود را دارد که با کسب نظر از افراد مجرب و متخصص می تواند آنها را در آکواریوم خود ایجاد نمود.
خرید ماهی آکواریوم
گروه اصلی آبزیان که در آکواریوم نگهداری می شوند را ماهیان زینتی دربرمی گیرند که با توجه به تنوع بسیار بالای گونه های آبزیان قابل نگهداری در آکواریوم ها، در کنار امکان ایجاد ترکیبی بسیار زیبا و رنگارنگ از ماهیان، می تواند باعث پیچیدگی هایی در انتخاب و خرید ماهیان برای آکواریوم نیز شود. ماهیان آکواریومی می توانند گیاهخوار، گوشتخوار یا حتی دارای ترجیحات غذایی ترکیبی باشند. همچنین، می توانند جثه ها و خلق و خوی بسیار متنوع و متفاوتی داشته باشند. این موضوع باعث می شوند که نتوان هرگونه از ماهیان را در کنار گونه های دیگر نگه داشت.
انتخاب ماهی های زینتی تحت تأثیر فراسنجه های مختلفی قرار دارد که علاوه بر سازگاری یا عدم سازگازی گونه های مختلف با یکدیگر، مواردی مانند میزان سختی و احتیاجات نگهداری لازم برای هر گونه،تجربه و تبحر صاحب آکواریوم در نگهداری از ماهیان آکواریومی و میزان فضای در دسترس و محل این فضا در خانه یا محل کار و مواردی از این دست در انتخاب و خرید ماهی زینتی برای آکواریوم مؤثر است.
نکته دیگر که در خرید ماهی ها برای آکواریوم باید مدنظر داشت، انتخاب و خرید ماهی با سلامت و کیفیت مناسب برای آکواریوم است تا علاوه بر داشتن زیبایی و طول عمر استاندارد، باعث مشکل و مریضی در سایر ماهیان آکواریوم نیز نشوند. چه از نظر انتخاب ترکیب درست از ماهی ها و چه از نظر کسب اطمینان از بابت کیفیت ماهی ها، انتخاب فروشنده معتبر و مجرب از اهمیت خاصی برخوردار است. یکی از مراجعی که می توان با سهولت و در هر زمان و مکانی از آن برای انتخاب مشاور یا فروشنده در حوزه ماهیان آکواریومی کمک شایان توجهی گرفت، وب سایت مرغابی است که در بخش صنعت شیلات این سایت، بخش های اختصاصی برای انتخاب و خرید ماهی زینتی و سایر الزامات آکواریوم قابل بررسی، مقایسه و انتخاب هستند.
انواع ماهی زینتی
با وجود تنوع بسیار چشمگیری که در گونه ماهی های زینتی وجود دارد، اما می توان ماهیان زینتی را به دو گروه عمده تقسیم نمود. بر اساس شرایط آب آکواریوم که ماهی می تواند در آن زندگی کند، ماهی های آکواریومی در گروه ماهیان آب شور و گروه ماهیان آب شیرین تقسیم بندی می شوند.
ماهی های آب شور عمدتاً ماهی های با منشأ دریاها و اقیانوس های آزاد هستند که تنوع و رنگ های بسیار زیبا و درخشانی دارند و می توان بخش بزرگی از آنها را در صخره های مرجانی درون آکواریوم نگهداری نمود که حسی مشابه با اعماق دریا و جزایر مرجانی را می دهد. ماهی های آب شیرین نیز همان طور که از نام این گروه پیداست، در محیط آب شیرین باید نگهداری شوند و منشأ بخش اعظم آنها به برکه ها، رودخانه ها و دریاچه های آب شیرین برمی گردد.
ماهی های آکواریومی آب شور
چالش اصلی در نگهداری از ماهی های آب شور در آکواریوم به حساسیت بالای آن ها نسبت به مؤلفه های کیفی آب آکواریوم (به ویژه میزان املاح و شوری، pH یا اسیدیته آب و...) برمی گردد که باعث شده تا امکانات نسبتاً بالایی برای نگهداری و داشتن طول عمر استاندارد در این گروه از ماهی ها نیاز باشد. درست است که نگهداری برخی از ماهی های آب شور مانند دلقک ماهیان، پروانه ماهی ها، انواع جراح ماهی ها، پافرها یا بادکنک ماهی های آب شور (به خصوص با افزایش محبوبیت در سال های اخیر به واسطه انیمیشن در جستجوی نِمو) بسیار جذاب به نظر می رسد، اما باید در مورد انتخاب و خرید آنها از افراد متخصص و مجرب کسب مشورت شود.
ماهی آکواریوم آب شیرین
ماهی های آب شیرین دارای تنوع و زیبایی چشمگیری هستند که در کنار احتیاجات کمتر نگهداری آن ها در مقایسه با ماهی های آب شور باعث شده تا به ویژه در میان افراد کم تجربه تر بسیار رایج و محبوب باشند. البته این احتیاجات نگهداری کمتر باعث نمی شود که برای نگهداری همه گونه های ماهی آب شیرین میزان سهولت یا سختی یکسانی از نظر نگهداری قائل شوید.
برخی از گونه های ماهی های آب شیرین مانند گوپی، مولی، پلتیو زبرا برای افراد تازه کار و مبتدی بیشتر توصیه می شوند. برخی گونه های ماهی آب شیرین مانند آنجل، دیسکاس یا دیسکس ها و برخی سیچلاید مانند رامیزی و... نیز دارای شرایط حساس تر و سخت تری از نظر نگهداری هستند و سطح دانش و تجربه بیشتر برای نگهداری از آنها مورد نیاز است. ماهیان گوشتخوار بزرگ جثه مانند اسکارها نیز قابل نگهداری با ماهی های کوچک تر و گیاهخوار نیستند، زیرا امکان رقابت، درگیری و حتی خورده شدن ماهی های کوچک تر توسط ماهیان بزرگتر و گوشتخوار بسیار محتمل است.
قیمت ماهی آب شیرین
قیمت ماهی های آب شیرین هیچ گاه ثابت نبوده و به عوامل مختلفی بستگی دارد و ممکن است بسته به نوع، اندازه، مکان و شرایط بازار این مقدار متغیر باشد. از جمله این عوامل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نوع ماهی: نوع ماهی تاثییر مستقیمی بر قیمت آن دارد. به عنوان مثال اگر ماهی مورد انتخاب شما کمیاب یا خاص باشد بدون شک هزینه بالاتری خواهد داشت.
- اندازه ماهی: اگر ماهی که قصد خرید آن را دارید بزرگ و بالغ باشد، بدون شک تحت پرورش و مراقبت بوده است که همین موضوع دلیلی برای گران تر بودن قیمت آن نسبت به ماهیان کوچک تر دیگر می شود.
- مکان تولید: برخی از ماهیان آب شیرین پرورشی هستند اما برخی دیگر ممکن است در مکان های خاصی رشد کرده باشند. پرورشی بودن آن ها رشد آن ها به طور مستقیم در برخی آب های شیرین می تواند بر قیمت تمام شده این ماهیان تاثیر بگذارد.
قیمت ماهی آب شور
ماهیان آب شور نیز دقیقا شرایط ماهیان آب شیرین را دارند و نمی توان برای آن ها نیز قیمت ثابتی را تعیین کرد اما لازم به ذکر است که ماهیان آب شور قیمت بالاتری نسبت به ماهیان آب شیرین دارند چراکه پرورش آن ها به مراتب سخت تر بوده و نیاز به تجهیزات بیشتری دارند.
خرید ماهی آب شیرین و ماهی آب شور
پیش از اینکه اقدام به خرید انواع ماهی آب شور و آب شیرین کنید، باید بدانید که از چه فروشگاه ها یا مراکزی اقدام به خرید آن ها کنید.
- فروشگاه های ماهی فروشی: فروشگاه های ماهی فروشی عمدا ماهی های بسیار زیادی را در انواع گوناگون در اختیار دارند و شما می توانید به فروشگاه های محلی یا زنجیره ای معروف مراجعه کنید.
- مراکز پروش ماهی: مراجعه به مراکز پرورش ماهی می تواند خیال شما را از بابت نوع پرورش و رشد ماهی مطلع کند و از مشکلات آینده نیز جلوگیری نماید.
- فروشگاه های معتبر آنلاین: امروزه با پیشرفت تکنولوژی و وجود تعداد زیادی فروشگاه آنلاین، بسیاری از مردم در وقت خود صرفه جویی کرده و خریدهای خود را به صورت آنلاین انجام می دهند. مرغابی یکی از سایت های فعال در این حوزه است که شما می توانید با مراجعه به آن با انواع فروشندگان ماهی و حتی پروش دهندگان در ارتباط باشید و با کمترین هزینه بهترین خرید را تجربه کنید.
قیمت ماهی زینتی آکواریومی
همان طور که تنوع و گوناگونی شگفت آوری در ماهیان آکواریومی قابل مشاهده است، دامنه نوسان قیمت این ماهی ها نیز می تواند بسیار گسترده و حتی گیج کننده باشد. معمولاً عواملی مانند کمیاب بودن گونه خاص یا زیرگونه و رنگ بندی منحصر به فرد از ماهی های آکواریومی، سخت بودن رساندن گونه خاصی از ماهی ها به سن یا اندازه مد نظر، شهرت و زیبایی خاص آن ماهی و... می تواند باعث افزایش قیمت شود.
برخی از ماهی ها با رنگ های خاص مانند ماهی آروانا، سفره ماهی ها، پروانه ماهی ها و فرشته ماهی ها، ماهی مشهور پیکاسو (نام کامل تر: ماشه ماهی هومو پیکاسو) و.... آن قدر قیمتی هستند که جزو اقلام ضروری خانه برخی از ثروتمندترین افراد در فرهنگ های مختلف (مانند کشورهای جنوب شرق آسیا و چین) شناخته شده و نماد ثروت و قدرت آن ها به حساب می آیند. البته قیمت، عاملی برای انصراف از داشتن آکواریوم نیست و ماهی های زیبا، دارای قیمت مناسب و سهولت نگهداری مناسب مانند گلدفیش ها (اصطلاحاً ماهی قرمز)، تترا نئون، زبرا، گوپی و مولی و گورامی و... نیز در بازار به راحتی قابل تهیه هستند.
لازم به ذکر است که می توان با بررسی دقیق و گسترده قبل از خرید، به بهترین فصل مشترک قیمت و کیفیت در میان ماهی های آکواریومی رسید. یکی از امکاناتی که امروز بسیار به انتخاب و خرید با بهترین شرایط از نظر کیفیت و قیمت کمک می کند، بهره گیری از وب سایت ها یا سامانه های جامع برای معرفی و مقایسه فروشندگان ماهیان زینتی است. سایت مرغابی این امکان را می دهد که به سهولت و در هر زمان و مکانی بین فروشندگان و ماهی های ارائه شده توسط آنها بهترین انتخاب از نظر کیفیت و قیمت را با توجه به امکانات و بودجه خود داشت و سؤالات لازمه را نیز قبل از تصمیم گیری از غرفه داران و فعالان این بخش از وبگاه مرغابی پرسید.
خرید ماهی زینتی
همان طور که گفته شد، در نهایت امر، تصمیم گیری در مورد امکان خرید ماهی زینتی بر اساس مجموع فراسنجه هایی مانند قیمت، کیفیت (سلامتی، سایز، گونه و زیرگونه، رنگ بندی و...)، سختی یا سهولت نگهداری، تعداد و هزینه پیش نیازهای الزامی برای نگهداری (مواردی مانند مترمربع فضای موردنیاز ماهی، نور یا مشخصات کیفی آب و سایر عوامل مؤثر در محیط نگهداری ماهی، خوراک ماهی زینتی و...) دسترسی به ماهی مورد نظر در منطقه خود یا امکان حمل و نقل ایمن آن و... قابل انجام است.
این موارد متعدد دخیل در تصمیم گیری نباید باعث دلسردی یا ترس از بابت خرید و لذت بردن از ماهیان زینتی و آکواریوم شود، زیرا با گذاشتن وقت کافی و بررسی های لازمه از طریق مراجع معتبر در دسترس (افراد متخصص و مجرب، سایت های معتبر و کتاب ها یا فیلم های آموزشی مناسب و معتبر و...) می توان با ضریب اطمینان مناسبی نسبت به خرید و راه اندازی آکواریوم در منزل یا محیط کار خود اقدام نمود.
البته در کنار دقت در خرید ماهی، باید در خرید سایر الزامات مانند خود مخزن آکواریوم، خوراک ماهی زینتی، مواد و وسایل نظافتی و ضدعفونی آکواریوم، تجهیزات روشنایی، دماسنج، سیستم هوادهی و فیلتراسیون، تزیینات و اجزای دکوراسیون محیط بیرونی و داخلی آکواریوم و تجهیزات برقراری و حفظ دمای مناسب در آکواریوم و... نیز دقت کافی را در نظر داشت، زیرا اگر در این موارد و به ویژه برخی از آنها مانند خوراک ماهی ها، تجهیزات هوادهی و فیلتراسیون و ایجاد دمای مناسب و... دقت نشود، می تواند تمام زحمات را در انتخاب و خرید ماهی های مناسب به باد دهد.
انتخاب درست و خرید بادقت ماهی و سایر اقلام می تواند علاوه بر ایجاد محیطی زیبا و آرام در منزل و محیط کار، یک تفریح سالم و آموزنده برای افراد و به خصوص کودکان و نوجوانان باشد که با حداقل ریخت و پاش و هزینه باعث تقویت نکات اخلاقی مفیدی مانند مسئولیت پذیری، علاقه و احترام به طبیعت و حیوانات و اتکا و اعتماد به نفس در آن ها شود. حتی می تواند زمینه ساز علاقه آنها به ایجاد کسب و کار در این زمینه بلوغ فکری و اقتصادی شود.