حدودا دو هفته پس از جفت گیری، عروس هلندی ماده باید تخم بگذارد. عروس هلندی ها پرندگان خانگی بسیار اجتماعی هستند که طرفداران زیادی را برای نگهداری به خود جذب کرده است. جدیدا عروس هلندی شما رفتارهای عجیبی از خود نشان می دهد؟ اضافه وزن پیدا کرده و پرهای او پف کرده است؟ بله درست حدس زدید، او باردار است! در این مقاله می خواهیم اقدامات لازم و ایجاد شرایط مناسب برای جفت گیری و تخم گذاری او را بیان کنیم سپس به علائم تخمگذاری در عروس هلندی بپردازیم. با ما همراه باشید تا گام به گام به موضوعات مرتبط با "تخم گذاری در عروس هلندی" بپردازیم.
مراحل و اقدامات لازم برای پیش از تخمگذاری در عروس هلندی
پیش از تخم گذاری لازم است یکسری آمادگی ها برای عروس هلندی نر و ماده فراهم شود تا شرایط برای جفت گیری انجام شود. در اینجا به مهم ترین اقدامات لازم در راستای این فرآیند را نام برده ایم که عبارتند از:
سن تخم گذاری در عروس هلندی
باید در ابتدا مطمئین شوید که عروس هلندی های شما به سن مناسب برای مادر و پدر شدن، رسیده اند یا خیر؟ عروس هلندی های ماده باید حداقل 18 ماه داشته باشد تا توانایی بارداری در آنها به وجود آید. علاوه بر این اگر پرنده زینتی شما به سن درست برای تخمگذاری نرسیده باشد، ممکن است تخم ها نتوانند از او خارج شوند که از عواقب آن، به خطر افتادن سلامت عروس هلندی مادر و حتی مرگ می باشد.
اگر نمی دانید عروس هلندی شما نر است یا ماده، پیشنهاد می کنیم مقاله " 10 روش برای تشخیص جنسیت عروس هلندی" را مطالعه فرمایید.
معاینه وضعیت سلامتی
یکی دیگر از اقداماتی که لازم است پیش از بارداری عروس هلندی صورت گیرد، مطمئن شدن از وضعیت سلامتی جسمانی او است. اگر این کار توسط دامپزشک صورت گیرد خیلی بهتر است و به طور قطعی می توان از آماده بودن یا نبودن او برای تخم گذاری آگاه شد.
یکی از موارد مهم مرتبط با این موضوع وزن عروس هلندی است. عروس هلندی با اضافه وزن احتمال ناباروری را هم برای نر و هم برای ماده ایجاد می کند. یک راه برای تعیین اینکه عروس هلندی شما اضافه وزن دارد یا خیر، این است که استخوان قفسه سینه او را لمس کنید اگر استخوان ها قابل لمس بود، این یعنی عروس هلندی اضافه وزن ندارد و به اصلاح چاق نیست در نتیجه با مشکل ناباروری مواجه نخواهد شد.
همانطور که اضافه وزن برای بارداری مشکل ساز است، "کمبود وزن" نیز همینطور است. پرنده ای که بی اشتهاست و کم غذا می خورد، نشان دهنده وجود یک بیماری در او می باشد که سریعا باید ریشه مشکل حل شود. ضعیف بودن عروس هلندی و عدم وجود مواد معدنی و مغذی در بدن او، توانایی بارداری را سلب می کند.
فراهم کردن نور کافی
عروس هلندی ها در هر زمانی از سال تولید مثل می کنند اما این کار نیاز به نور مناسبی دارد. برای آنها نور روشن مصنوعی مانند روشنایی با لامپ فراهم کنید به طوری که روزانه 10 الی 12 ساعت نور روشن در قفس و اتاق آنها وجود داشته باشد.
تهیه غذای مقوی برای آمادگی
مسئله بسیار مهمی است. باید مطمئن شوید بدن عروس هلندی شما کمبود ویتامین و مواد معدنی ندارد و به خوبی غذای خود را می خورد. غذای عروس هلندی پیش از تخمگذاری و بارداری باید یک رژیم غذایی سالم و کامل باشد. در این دوران در غذای عروس هلندی ماده باید میزان کلسیم زیادی وجود داشته باشد. سبزیجات، سیب زمینی پخته شده و مقداری پوست تخم مرغ به صورت خورد شده در حد دانه های نمک می تواند کلسیم مورد نیاز او را تامین کند. لیست زیر شامل غذاهای مفید و مقوی برای عروس هلندی در دوران تخم گذاری می باشد:
- گندم
- لوبیای پخته شده
- برنج پخته شده
- سبزیجات تازه
- موز
- کرفس
- دانه پرندگان
- نان گندم
- آب تمیز و بهداشتی
قرار دادن یک جفت عروس هلندی در یک قفس بزرگ
زمانی که جوجه عروس هلندی متولد می شود به فضای بزرگی برای رشد و پرورش نیاز دارد. سایز قفس برای تخم گذاری باید حداقل 180*90*90 سانتی متر باشد. لانه تخم گذاری عروس هلندی باید در یک فضای آرام و بدون آلودگی صوتی قرار گیرد و در صورت وجود یکی از عوامل استرس زا برای پرندگان زینتی، آنها را از جفت گیری و تولید مثل منع می کند.
در نتیجه قفس آنها را در قسمتی از خانه قرار دهید که به عروس هلندی نر و ماده آرامش بدهد و در نهایت شرایط را برای بزرگ کردن جوجه خود داشته باشند.
تحریک عروس هلندی برای تخمگذاری
در نزدیکی قفس عروس هلندی یک کاسه آب جوش به همراه چند برگ اکالیپتوس قرار دهید. بخار اکالیپتوس منجر به تحریک و ترغیب عروس هلندی نر و ماده برای جفت گیری می شود. این فرآیند بهتر است تا 3 روز پس از تخم گذاری انجام شود.
مراحل و اقدامات لازم برای پس از تخم گذاری در عروس هلندی
پس از اینکه مقدمات لازم برای تخمگذاری عروس هلندی نر و ماده فراهم شد، تغییراتی به صورت فیزیکی و رفتاری در عروس هلندی ماده به وجود می آید که خبر از بارداری او را به ما می دهد. ما به عنوان صاحب این پرنده خانگی باید آگاهی کامل از نشانه های بارداری او داشته باشبم و مراقب های لازم برای متولد شدن یک جوجه عروس هلندی سالم را فراهم کنیم.
تغییرات فیزیکی
-
پف کردن پرها
بارزترین علائمی که قابل و مشاهده است پف کردن پرها است. عروس هلندی ماده پرهای خود باز می کند که نشان دهنده بارداری او می باشد.
-
افزایش وزن
عروس هلندی باردار به دلیل حمل وزن تخم، دچار افزایش وزن می شود. اگر مرتب وزن او را اندازه گیری کنید، کاملا متوجه تغییر وزن او خواهید شد. همچنین در اطراف شکم او (پسش) برآمدگی را مشاهده خواهید کرد.
-
مصرف کلسیم بیشتر
نیاز به کلسیم در عروس هلندی ماده قابل توجه است. در این دوران، عروس هلندی ماده تمایل بیشتری به مصرف مواد کلسیم دارد از این رو علاقه بیشتری به خوردن سیب زمینی پخته شده و سبزیجات نشان می دهد. نوک زدن به گچ دیوار نشان دهنده کمبود کلسیم در عروس هلندی می باشد.
-
افزایش حجم مدفوع
در حالت عادی شما باید نسبت به وضعیت دفع پرنده خود آگاهی داشته باشید. در این دوران مشاهده خواهید کرد که در طول روز تعداد دفعات عمل دفع او کاهش پیدا کرده اما حجم مدفوع عروس هلندی نسبت به قبل افزایش یافته است که این علائم بیانگر باردار بودن او می باشد.
-
مصرف آب زیاد
عروس هلندی تخمگذار در این دوران آب زیادی می نوشد بنابراین خالی شدن سریع ظرف آبخوری او را مشاهده خواهید کرد.
تغییرات رفتاری
-
ماندن در لانه به مدت زیاد
عروس هلندی باردار مدت زیادی را در لانه و قفس خود می گذارند و تمایلی به خارج شدن از قفس و پرواز کردن ندارد. هدف او گرم کردن لانه است و می خواهد داخل لانه به استراحت بپردازد.
-
پرخاشگری
صداهای عجیبی از خود تولید می کند. گاهی آرام در یک گوشه نشسته و گاهی جیغ و فریاد می کشد. مخصوصا زمانی که به لانه او نزدیک شوید، او حس خطر را برای خود و تخم خود احساس می کند. در واقع این امر کاملا طبیعی است و پرخاشگری برای حفظ امنیت می باشد.
-
کاهش اشتها
از آنجایی که عروس هلندی ماده سخت به تخم گذاری مشغول است، انرژی خود را صرف این فعالیت می کند در نتیجه با کم اشتهایی مواجه می شود و جای نگرانی نیست زیرا پس از سپری کردن روزهای اولیه دوباره به اندازه کافی غذا مصرف می کند.
تخمگذاری عروس هلندی چند روز طول می کشد؟
حدودا 2 هفته پس از جفت گیری، تخم گذاری عروس هلندی آغاز می شود و معمولا هر یک روز در میان، یک تخم می گذارد. دوره جوجه کشی 18 تا 10 روز طول می کشد و طبق زمان تخمگذاری، هر یک روز در میان یک جوجه عروس هلندی متولد می شود. بیرون آمدن جوجه عروس هلندی ها با نوک زدن به پوست تخم خود آغاز می شود.
اگر عروس هلندی مادر قادر به غذا دادن به جوجه خود نبود پس شما وظیفه ی فراهم کردن غذای او را بر عهده دارید. این فرآیند با سرلاک دادن به جوجه انجام می شود که در مقاله "نحوه سرلاک دادن به جوجه سرلاکی" این عملیات را آموزش داده ایم.
در چه فصل هایی تخم گذاری عروس هلندی انجام می شود؟
معمولا فصل بهار و شروع بارش بهاری برای تمام نژادهای عروس هلندی نشانگر جفت گیری و تولید مثل است. پرندگانی که در طبیعت هستند، عروس هلندی نر با بزرگ کردن لانه فضا را برای ورود عروس هلندی ماده و جوجه آماده می کند. شما هم در خانه می توانید شرایط را در فصل بهار برای آنها فراهم کنید.
سخن آخر
شروع به لانه سازی و نشستن در لانه خبرهای خوبی را به ما می رساند. لازم است نکته مهمی را در اینجا یادآور شویم. هنگامی که شما متوجه شدید که تخمگذاری در عروس هلندی رخ داده است، قفس را به مکان امنی انتقال دهید تا امنیت مادر و تخم او حفظ شود.